Tandartspraktijk 't Dorp

Wortelkanaalbehandeling in het kort

Wortelkanaalbehandeling

Tijdens een wortelkanaalbehandeling verwijdert de tandarts de ontstoken zenuw en worden de zenuwkanalen gereinigd. Een wortelkanaalbehandeling, ook wel kanaalbehandeling genoemd, vindt altijd plaats onder lokale verdoving. De behandeling is hierdoor pijnloos.

Waarom een wortelkanaalbehandeling?

Onder het zichtbare gedeelte van ons gebit zitten de wortels met hun wortelkanalen. In deze kanalen lopen zenuwen en kleine bloedvaten. Deze kunnen ontstoken raken door de aanwezigheid van bacteriën. Een ontstoken wortel kan heel pijnlijk zijn, maar ook een tijd onopgemerkt blijven. Regelmatige controle is belangrijk om eventuele problemen aan het gebit tijdig op te merken en op te lossen. De wortelkanaalbehandeling is erop gericht de bacteriën uit het wortelkanaal te verwijderen en om te voorkomen dat deze daar weer in binnendringen.

De behandeling

  • de kroon (tand of kies) wordt opengemaakt
  • het ontstoken weefsel wordt verwijderd
  • het kanaal wordt tot aan de wortelpunt gereinigd met behulp van kleine vijltjes en desinfecterend spoelvloeistof
  • de ontsmette kanalen worden opgevuld
  • de kroon krijgt vervolgens een witte vulling 

 

Hoe lang duurt een wortelkanaalbehandeling?

De duur van de kanaalbehandeling is afhankelijk van het aantal wortelkanalen. Tanden hebben minder kanalen dan kiezen. De tijd die de kanaalbehandeling in beslag neemt varieert hierdoor van een half uur tot anderhalf uur.

Pijn?

Je kunt wat napijn hebben van de kanaalbehandeling. Gebruik gerust een pijnstiller om deze (matige) pijn te onderdrukken. Na een paar dagen ben je volledig pijnvrij.

Een wortelkanaalbehandeling is geen pretje. Bij Tandartspraktijk ’t Dorp maken we het zo aangenaam mogelijk. Neem nu contact op.

Contact

Heeft u een vraag of opmerking? Vul dan hieronder het formulier in, neem contact met ons op per mail via info@tptdorp.nl of bel maandag t/m donderdag van 8.00 tot 17.00 uur met het telefoonnummer 072-5895240